21 September 2011 Tags: , , , 1 σχόλια

Νέο πάρκο στη Νέα Ερυθραία

 
Μετράει ακριβώς ένα χρόνο ζωής, όμως δεν είναι ευρύτερα γνωστό στους κατοίκους των βορείων προαστίων. Αναφερόμαστε στο πάρκο "Ανδρέας Παπανδρέου", Εθν. Αντιστάσεως & Ανδρούτσου, στη Νέα Ερυθραία.


Στόχος της μελέτης για την διαμόρφωση του χώρου ήταν η δημιουργία ενός υπερτοπικού πόλου έλξης για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής των βορείων προαστίων και όχι μόνο των όμορων δήμων. Ένα πεδίο πολλαπλών δραστηριοτήτων, που θα προσελκύσει χρήστες όλων των ηλικιών και διαφορετικών ενδιαφερόντων. Με δεδομένη την γειτνίαση του χώρου με την υφιστάμενη πυκνή δασική έκταση του Δάσους Μορτερού, ο σχεδιασμός θεωρήθηκε εξαρχής μια «ευκαιρία» για την δημιουργία ενός υπαίθριου χώρου με έντονα αστικό χαρακτήρα, που δεν ανταγωνίζεται και δεν αναπαράγει το υπάρχον φυσικό στοιχείο.


Η κύρια ιδέα στην αρχιτεκτονική σύνθεση είναι η δημιουργία δύο βασικών αξόνων κίνησης των πεζών που διασταυρώνονται σε κεντροβαρικό σημείο της έκτασης, όπου και διαμορφώνεται ένας κεντρικός «πυρήνας» (πλατεία). 

 
Οι ενδιάμεσες των αξόνων περιοχές αποτελούν χώρους διαφορετικών ποιοτήτων και χαρακτήρα που αναδεικνύονται με διαφορετικές λειτουργίες και αντίστοιχα υλικά (κτίριο, δάπεδο, φύτευση, νερό). Επιπλέον η πρόθεση του σχεδιασμού για κάποιες εξάρσεις στο γενικά επίπεδο τοπίο επιτυγχάνεται με τον επικλινή κτιριακό όγκο του αναψυκτηρίου, το ψηλά χωροδικτυώματα – παιχνίδια αναρρίχησης, την πίστα skateboard και τη δημιουργία ενός τεχνητού λόφου που διαμορφώθηκε από τα «υπόλοιπα» των εκσκαφών και φιλοξενεί ένα μικρό υπαίθριο θέατρο πενήντα θέσεων.
 

Οι βασικοί άξονες κίνησης και η πλατεία τονίζονται με «σκληρά» υλικά όπως beton, deck, μάρμαρο, και βοτσαλόπλακες ενώ δευτερεύουσες κινήσεις και επιφάνειες για παιχνίδι διαμορφώνονται με κεραμάλευρο, χαλίκι και χώμα. 


Μεγάλες επιφάνειες έχουν καλυφθεί με φυσικό χλοοτάπητα ή έχουν φυτευτεί με δέντρα και φυτά της τοπικής χλωρίδας. Το πράσινο γενικά έχει επιλεγεί με βάση την εποχικότητα, ως μέσο σκίασης, διαμόρφωσης διαφορετικών «σκηνικών» μέσα στο χώρο και ως εργαλείο για την βελτίωση του μικροκλίματος. Η πλήρης ανάπτυξή του αποτελεί τώρα το «στοίχημα» για την επιτυχημένη λειτουργία του πάρκου όλες τις εποχές του χρόνου.

Το στοιχείο του νερού έχει χρησιμοποιηθεί αρκετά τόσο ως σχεδιαστικό μέσο όπως στους διαγώνιους άξονες που χωρίζουν την πλατεία από το ανατολικό φυτεμένο τμήμα ή στο γραμμικό συντριβάνι που λειτουργεί και ως όριο για την παιδική χαρά.

Πηγή: www.archisearch.gr
---------------------
Πάρκο "Ανδρέας Παπανδρέου", Εθν. Αντιστάσεως & Αδρούτσου, Νέα Ερυθραία

1 Response to Νέο πάρκο στη Νέα Ερυθραία

Anonymous
15 May 2012 at 17:48

Πραγματικά απόρησα βλέποντας, αυτό το άρθρο που παρουσιάζει μια εικόνα τόσο διαφορετική απο την πραγματικότητα... Κατα την γνώμη μου το παρκο αποτελεί μνημείο προχειρότητας και κακοσχεδιασμού. Πηγαίνω εκεί το παιδί μου σχεδόν καθημερινά και βλέπω όλα τα λάθη που έγιναν κατα τον σχεδιασμό, καθώς και αυτά, που συνεχίζουν να γίνονται κατά την λειτουργία του. Είναι γεμάτο παγίδες για τα παιδιά που παίζουν. Ενδεικτικά αναφέρω τις αφύλακτες 'όχθες' τως σημείων που θα έπρεπε να κυκλοφορει νερό, η έλλειψή έστω και μιας βρύσης πόσιμου νερου, τους περιορισμένους διαδρόμους για περίπατο, παρα τα δεκα στρεμματα του συνολικού χώρου. Κρίμα... και στοίχησε και τόσα λεφτά.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...