2 September 2011 Tags: , , , 0 σχόλια

Καρπούζι: Του χρόνου πάλι...


Ότι φάγατε φάγατε... λίγα καρπούζια έμειναν για το φετινό καλοκαίρι. Θα πρέπει να περιμένουμε περίπου εννέα μήνες μέχρι να γεννηθεί η νέα σοδειά.


Το καρπούζι, κατ' εξοχήν καλοκαιρινό φρούτο, δροσίζει απόλυτα τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Μόνο του ή σε φρουτοσαλάτα, με γιαούρτι ή χωρίς, δίνει γεύση και χρώμα μαζί.



Στην Ελλάδα σπάνια θα το δούμε σαν smoothie, και ακόμα πιο σπάνια σαν φυσικό χυμό. Ενώ για παράδειγμα στη Ταυλάνδη, είναι από τους πιο διαδεδομένους φυσικούς χυμούς.



Το καρπούζι εκτός από δροσιά προσφέρει και τις ευεργετικές του ιδιότητες στον οργανισμό μας. 

"Αποτελεί εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών μιας και είναι πλούσιο βιταμίνη C, β-καροτίνη αλλά και βιοτίνη, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του οργανισμού από διάφορους τύπους καρκίνου.

Μέσω του αμινοξέος citrolline που εμπεριέχει, συμβάλλει στις εύρυθμες καρδιαγγειακές και ανοσολογικές λειτουργίες.

Περιέχει βιταμίνη Α, σημαντική για καλύτερη όραση και αποτελεσματικότερη άμυνα σε μολύνσεις καθώς ενδυναμώνει τα λεμφοκύτταρα του οργανισμού.

Παρέχει σε υψηλά ποσοστά βιταμίνη C, ενισχύει κατά συνέπεια το αμυντικό σύστημα του οργανισμού ενάντια στις μολύνσεις, προστατεύει από το στρες και τα προϊόντα του μεταβολισμού που επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης.

Περιέχει επίσης βιταμίνη Β6, η οποία συμβάλλει στην σύνθεση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου καθώς συντελεί στην καλύτερη πνευματική και ψυχολογική υγεία.

Έχει διουρητική δράση, ενώ συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης. 

Ακόμη, αποτελεί πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν την κινητικότητα του εντέρου, ενώ συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, κυρίως του ορθού.

Περιέχει λυκοπένιο, συστατικό που θεωρείται ότι έχει αντικαρκινική δράση. Το λυκοπένιο εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που σχηματίζονται κατά τη διάρκεια του κυτταρικού μεταβολισμού. Η δράση του γίνεται αισθητή κυρίως σε περιστατικά ενάντια στον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη, παρουσιάζοντας, συγχρόνως, ευεργετικές δράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα."  
(Πηγή: www.cosmo.gr)



 
VipColours: Η τέχνη του "βρίσκω το καλύτερο καρπούζι" κρατάει από πολύ παλιά. Μην απορείτε όταν βλέπετε κάποιους να χτυπούν τα καρπούζια λες και περιμένουν κάποιος να τους ανοίξει. Όσο όμως και να χτυπήσετε, η σίγουρη λύση για ωραίο καρπούζι είναι μία: Να το αγοράζετε μεγάλο... αρκετά μεγάλο... γύρω στα 10-11 κιλά

Τελευταία πινελιά: Εξίσου γνωστό με το φρούτο είναι το σφηνάκι Καρπούζι. Southern Comfort, Amaretto, Χυμός πορτοκάλι, Γρεναδίνη. Η επιλογή δική σας!!! 


No Response to "Καρπούζι: Του χρόνου πάλι..."

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...