28 June 2011 Tags: , , 0 σχόλια

Συμβουλές Ψησίματος (Μέρος 1ο)

Το ψήσιμο, στις αυλές ή στα μπαλκόνια, με φίλους ή οικογενειακά, με κρέας ή ψάρι, παχυντικά ή διαιτητικά,  είναι κατά κύριο λόγο καλοκαιρινό σπορ. Το λεγόμενο και barbeque (BBQ), θέλει τον ήλιο του και την μπυρίτσα του για να ταιριάξει απόλυτα. Το VipColours συνοψίζει και σας παρουσιάζει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές.


Καταρχήν, ψησταριά με κάρβουνα ή ψησταριά με γκάζι;


 
Ψησταριές με κάρβουνα
- Διαθέτουν σκάλες 3-4 θέσεων για τη σχάρα, ανάλογα με το τι θέλουμε να ψήσουμε και σε ποιο στάδιο ψησίματος είμαστε.
- Βασικό μειονέκτημα είναι ότι τα κάρβουνα λερώνουν, βγάζουν καπνιά, κι απαιτούν επίπονο καθάρισμα. Επίσης το άναμμα της θράκας δεν είναι πάντα μία εύκολη υπόθεση.



Ψησταριές με γκάζι
- Είναι πολύ εξελιγμένες και ασφαλείς, και έχουμε τον πλήρη έλεγχο της θερμοκρασίας κατά το ψήσιμο.
- Δεν έχουν δυσκολία στο άναμμα, και δεν έχουν τη κάπνα του κάρβουνου.
- Έχουν ειδικό εξοπλισμό για κάθε ποικιλία ψησίματος (λαχανικά, ψάρια, μπιφτέκια, κλπ), καθώς επίσης λειτουργούν και σαν φούρνοι.
- Οι ψησταριές γκαζιού με ηφαιστειακές λάβες τείνουν να καταργηθούν λόγω ότι πολλές φορές προκαλούν έντονη ανάφλεξη, καθώς επίσης γιατί είναι πολύ δύσκολο το καθάρισμα των πετρών.
- Οι επικρατέστερες είναι οι ψησταριές γκαζιού με διαχυτή θερμότητας. Πρόκειται για μία μεταλλική πλάκα που βρίσκεται ακριβώς πάνω από τις φλόγες και διαχέει τη θερμότητα τους ομοιόμορφα, χωρίς να αφήνει το φαγητό να έρθει σε επαφή με τις φλόγες.

Τα απαραίτητα για το ψήσιμο

- Ποδιά και γάντια












- Σετ με εργαλεία για ψήσιμο (λαβίδες, τσιμπίδες, πιρούνες, πινέλα, κοφτερά μαχαίρια
 
 
 









- Σχάρες με λαβή, για εύκολο γύρισμα ψαριών, μπιφτεκιών, και λουκάνικων
 








- Μεγάλες σπάτουλες, επίσης για το γύρισμα ψαριών και μπιφτεκιών όταν δεν χρησιμοποιούμε σχάρες












- Συρματόβουρτσα, για το καθάρισμα της σχάρας
 
 










- Πλαστικό κάλυμμα ψησταριάς



VipColours: Ακολουθούν συμβουλές ψησίματος κρεατικών, λαχανικών και ψαριών

Τελευταία πινελιά: Πάρτε τα κατάλληλα μέτρα για ασφαλή ψησίματα, όση εμπειρία κι αν διαθέτετε   


----------------------
Πηγή: Ειδική έκδοση Γαστρονόμου της 11.07.2010 με την Καθημερινή της Κυριακής

No Response to "Συμβουλές Ψησίματος (Μέρος 1ο)"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...