26 May 2011 Tags: , , 0 σχόλια

Βασιλικός (Ocimum basilicum)


Το όνομα "βασιλικός" προέρχεται από την ελληνική λέξη που σημαίνει "βασιλέας". Στην Ινδία θεωρείται ιερός και χρησιμοποιούνταν σε θρησκευτικές τελετές.

Προέλευση: Ο βασιλικός προέρχεται από τα παράλια της Ινδίας, αλλά μεταφέρθηκε και καλλιεργήθηκε και στην Ιταλία κατά τη διάρκεια των ρωμαικών χρόνων. Ευδοκιμεί σε τροπικό και σε εύκρατο γεωγραφικό κλίμα.

Ιδιότητες: Τα πολλά αιθέρια έλαια που περιέχει του χαρίζουν το διακριτικό άρωμα και τη γεύση του.

Ιατρική χρήση: Ο βασιλικός έχει καταπραυντικά αποτελέσματα πάνω στο νευρικό σύστημα. Επίσης, ανακουφίζει από στομαχικές διαταραχές, φουσκώματα και ανορεξία, και διεγείρει την έκκριση γάλακτος σε νέες μητέρες. Χρησιμοποοείται σαν ένα μέσο κατά της κατάθλιψης.

Ο βασιλικός στη κουζίνα...

Caprese salad
 Άρωμα: Η γεύση του βασιλικού είναι δροσερά πιπεράτη. Δίνει στα πιάτα ένα άρωμα φρεσκάδας.

Χρήση: Ο βασιλικός πάει σε σαλάτες, πιάτα με λαχανικά, πίτσες, και σάλτσες (κυρίως κόκκινες).

Μορφή: Βρίσκεται φρέσκος ή αποξηραμένος. Καλύτερα να τον αγοράζετε φρέσκο με τις ρίζες διότι είναι πιο αρωματικός και διαρκεί περισσότερο. Ο φρέσκος βασιλικός μπορεί να ψιλοκοπεί και να καταψυχθεί.

Πληροφορίες για μαγείρεμα: Προσθέσατε βασιλικό μόνο λίγο πριν το τέλος του μαγειρέματος, αλλιώς θα χάσει το άρωμα του. Ο βασιλικός μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για γαρνίρισμα. 

Συνταγή "Πεστο"

Pesto
Πλύντε και σκουπίστε 2 ματσάκια βασιλικού. Βγάλτε τα φύλλα από τα κλαδάκια και κόψτε τα σε κομμάτια. Καβουδίστε 2 κουτάλια σούπας κουκουνάρια σε ένα τηγάνι και μετά αφήστε τα να κρυώσουν. Ξεφλουδίστε 3 σκελίδες σκόρδο και δυόσμο. Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα ψηλο δοχείο, κάντε ένα πουρέ και προσθέστε 1/8 φλιτζανιού ελαιόλαδο. Αναμίξτε 4 κουτάλια σούπας με παρμεζάνα μέσα στο πέστο.


--------------------
Πηγή: "Λεξικό για Μπαχαρικά", Anne Iburg, [Εκδόσεις Τζιαμπίρης Πυραμίδα, 2006]

No Response to "Βασιλικός (Ocimum basilicum)"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...