Πάσχα στην Ελλάδα

Αν βρεθείτε σε κάποιο από τα παρακάτω νησιά για τις ημέρες του Πάσχα, σας παρουσιάζουμε διάφορα τοπικά έθιμα που θα "χρωματίσουν" τις διακοπές σας!

 

 Ύδρα:
Εδώ ο επιτάφιος δεν κάνει την γνωστή περιφορά αλλά μπαίνει μέσα στη θάλασσα! Πιο συγκεκριμένα στη συνοικία Καμίνι, ο επιτάφιος μπαίνει στο λιμανάκι της περιοχής και διαβάζεται η ακολουθία μέσα σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα.

 


Ζάκυνθος:
Η περιφορά του επιταφίου σύμφωνα με τοπικό έθιμο, πραγματοποιείται τις πρώτες πρωινές ώρες του Μ. Σαββάτου και η περιφορά γίνεται στους κεντρικούς & παραλιακούς δρόμους του νησιού. Στη συνέχεια με το χτύπημα της καμπάνας για την πρώτη Ανάσταση, οι επισκέπτες & κάτοικοι του νησιού συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία Αγίου Μάρκου και πετούν πήλινα δοχεία.

Σύμη:
Σε αυτό το όμορφο ακριτικό νησί, την ημέρα του Πάσχα γίνεται το κάψιμο του Ιούδα. Η πομπή με ομοίωμα του Ιούδα κάνει περιφορά στη χώρα του νησιού και με συνοδεία μουσικής & πλήθος κόσμου καταλήγει στο λιμάνι όπου γίνεται το κάψιμο.

 
 
Πάτμος:
Στο νησί της Αποκάλυψης την Μεγάλη Πέμπτη το πρωί γίνεται αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου & του νιπτήρα. Το έθιμο αυτό γίνεται στην κεντρική πλατεία της Χώρας του νησιού που συγκεντρώνει κάθε χρόνο πολλούς επισκέπτες.  
 
Φολέγανδρος:
Τις ημέρες του Πάσχα γίνεται περιφορά της εικόνας της Παναγίας σε όλο το νησί και διαρκεί 3 ημέρες. Η εικόνα μπαίνει σε όλα τα σπίτια του νησιού.

 
 

Κύθνος:
Το έθιμο της κούνιας. Την Κυριακή του Πάσχα στην κεντρική πλατεία του νησιού στήνεται μια κούνια στην οποία κουνιούνται αγόρια & κορίτσια με παραδοσιακές στολές. Αυτός ή αυτή που θα κουνήσει  κάποιον, δεσμεύεται για γάμο!

VipColours: Προτείνουμε Πάσχα σε νησί, για να δούμε πρώτοι τα όμορφα χρώματα της Άνοιξης.

Τελευταία πινελιά: Καλή παρέα...

1 Response to Πάσχα στην Ελλάδα

Anonymous
18 April 2011 at 11:30

like!!!!!!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...